Phralipe

Megélhetés

megfelelő szintű életszínvonal elősegítése,
megélhetési helyzet javítása

Jogbiztonság

a helyi cigányság jogainak és érdekeinek védelme

Kultúra

a cigányság kulturális életének megőrzése
önazonosság fejlesztése, megőrzése,

Kedvezményezett: Phralipe Független Cigányszervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet Vizsolyi Tagszervezete

PHRALIPE TANODA

 

PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: EFOP-3.3.1-15-2015-00055

 

Phralipe Független Cigányszervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet Vizsolyi Tagszervezete az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül EFOP-3.3.1-15 jelű, Tanoda programok támogatása tárgyú felhívásra EFOP-3.3.1-15-2015-00055 azonosító számmal támogatási kérelmet nyújtott be, melyet megnyert és megvalósított.

A projekt tanodai keretek között nyújt komplex képesség- és készségfejlesztő programcsomagot a Vizsoly településen élő (30 fő) hátrányos helyzetű – különös tekintettel a halmozottan hátrányos helyzetű, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő – tanulók felzárkózásának elősegítése céljából. A projekt nemcsak oktatási feladatokat vállal fel, hanem támogatja a tudatos életpálya-építést, egyéni igényeken és szükségleteken alapuló tanulástámogatást nyújt. Továbbá a társadalmi integráció elősegítése mellett egyaránt biztosít közösségfejlesztő és szabadidős tevékenységeket is.

A tanodaprogram központi célja – igazodva a pályázati konstrukció céljához – a résztvevő hátrányos helyzetű tanulók körében a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése, a képzettségi szint növelése és az iskolai sikeresség előmozdítása a minőségi oktatáshoz, neveléshez való hozzáférésének elősegítésével. Ennek érdekében jelen tanodaprogram kiemelten kezeli a cigány származású tanulók komplex személyiségfejlesztését, életpálya-építését nem formális és formális keretek között, a tanulói és helyi szükségletekre reagálva. A tanodaprogram mind felépítésében, mind pedig módszertanában illeszkedik az ún. Tanodasztenderd c. dokumentumhoz.

A program legfőbb célkitűzése, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességét, továbbtanulását elősegítse, javítva ezáltal esélyeiket a munkaerő-piacon való érvényesülésre és a társadalmi beilleszkedésre. A tanodaprogram segítséget nyújt a fiatalok számára iskolai tanulmányaikhoz. Fontos feladat, hogy a tanulók segítséget kapjanak iskolai eredményeik javításában, a továbbtanulásra való felkészülésben (pótvizsgára való felkészítés, pályaorientáció, szakképzésre való felkészítés). Azok a fiatalok, akik a tanköteles kor eléréséig nem fejezik be az általános iskolát, aligha számíthatnak arra, hogy stabil álláshoz jutnak, sőt időszakos foglalkoztatásuk is eléggé bizonytalanul alakulhat. Esetükben az alapfokú végzettség hiánya későbbi képzésnek, ismeretszerzésnek is gátja lehet.

Jelen program esetében emiatt is került célkitűzésre a fiatalok képezhetőségének javítása, illetőleg a foglalkoztathatóság, az iskolarendszeren kívüli szakképzésbe való elhelyezés. A tanoda tehát a tanulók iskolai sikerét segíti elő. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a tanoda nem pótolja az iskolát, csak a háttérből segíti azt, hogy az idejáró gyermekek tanulmányi eredményei javuljanak. Ennek érdekében két fő szálon folyik a fejlesztés: tanulássegítés szakképzett pedagógusok segítségével és a fejlesztést is magában rejtő tartalmas szabadidős programokkal, klubokkal.

A tanodának nem célja a tanulókat kivonni az iskolából, nem váltja ki a pedagógiai munkát, hiszen az iskola utáni időszakban kínál olya lehetőséget a célcsoport számára, amellyel hozzájárul a tanulók iskolai eredményességéhez, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséhez. A szakmai program teljes egészében illeszkedik a pályázati felhíváshoz.

A tanoda elsődleges célcsoportját a Vizsoly településen élő, 5-8. évfolyamon tanulmányokat folytató hátrányos és halmozottan hátrányos tanulók teszik ki, különös tekintettel a cigány származású (önkéntes bevallás alapján) tanulókra. A helyi iskolában tanulmányokat folytató tanulók több mint 60%-a cigány származású. Közülük 30 tanuló (tanoda tanévenként 15-15 fő) kerül majd kiválasztásra az alábbi megoszlásban: legalább 16 tanuló cigány származású, valamint más szempontok alapján legalább 14 tanuló hátrányos helyzetű, akik közül legalább 10 halmozottan hátrányos helyzetű.

A tanoda módszertana: a program nemcsak korrepetáló jellegű, hanem műveltségi területenként, fejlesztendő képességenként és készségenként megszervezett fejlesztő és ismeretbővítő foglalkozásokkal kívánja felhívni a tanulók figyelmét a tudásnak, mint értéknek a jelentőségére.

A tanoda vezérelve: értékközvetítés, képességfejlesztés, közösségépítés, tolerancianövelés, tanulási technikák elterjesztése, szabadidő-kultúra gazdagítása.

Helyszín: a program Vizsoly településen valósul meg, így a programba elsősorban a helyi gyermekeket / fiatalokat célozza meg.

A beruházás összesen 29.994.300,- Ft, 100% mértékben vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt fizikai befejezése: 2018. év 12. hó 31. napja.

Csocsó verseny , tánc verseny , szék foglaló verseny

Utazás Miskolc standra fürödni , Szülői értekezlet a tanodában a további programok megvalósításáról közösen

Tanoda képek , Bentlakásos tábor képek , csocso verseny , film klub bicikli túra , aranyosi völgyben szalonna sütés Miskolc strandon fürdés , kézműves foglalkozás egyenlő bánásmód másság elfogadása film vetítése

Tanoda képek , Napközis tábor napok 5 nap

© 2019 Phralipe. Minden jog fenntartva

x